Защо да изберем веган десерт?

29 декември 2023
Защо да изберем веган десерт?

Преди по-малко от десетилетие на хората, които се идентифицираха като вегетарианци или вегани, се гледаше с почуда. С нарастващото осъзнаване на проблемите, пред които е изправена планетата ни, храненето с растителни продукти придобива все по-голяма популярност. Днес лесно можете да намерите алтернативи на животинските хранителни продукти: от ядкови млека за сутрешното ви капучино до заместители на месото, които са не просто хранителни, но и изключително вкусни.

Все повече хора започват да осъзнават своето здраве и въздействието, което техният избор на храна има върху околната среда и животните. Ето защо не е учудващо, че веганските десерти навлизат в светлината на прожекторите. Сладки изкушения, които съдържат ценни хранителни вещества и избягват вредните съставки? Те далеч не са само за вегани: те са за всеки, който се интересува от по-здравословни, етично произведени и екологично чисти сладкиши.

Днес ще разгледаме какво отличава веган десертите от традиционните им еквиваленти и ще ви дадем няколко отлични причини, поради които да изберете веган продукт следващия път, когато ви се похапва нещо сладичко.

Какво е веганство?

Макар думата “веган” да навлиза в употреба едва през 40-те години на ХХ век, концепцията да се избягват животински продукти може да се проследи хилядолетия назад до древна Индия. През V век преди Христа, питагорейците също проповядват ненасилие към всички живи същества. Редица религии - като будизма, хиндуизма и джаинизма запазват тази философия през вековете - чак до наши дни.

Днес обаче веганството надрасва своите религиозни ограничения, за да се превърне в много повече от начин на хранене. Днес “веган” е начин на живот, който поставя акцент върху здравето, етичните принципи и намаляване на вредата върху околната среда.

С какво се различават веган десертите?

Първата и най-важна разлика между традиционните десерти и веган вариантите са съставките, от които те са направени. Традиционните десерти най-често съдържат съставки като масло, мляко, сметана, яйца и мед. За разлика от тях, веганските десерти ги избягват и използват алтернативи с растителен произход.
Например млечните продукти се заменят с бадемово, соево, кокосово или овесено мляко. Маслото се заменя с растителни масла - като слънчогледово олио, кокосово масло или ядков тахан. Яйцата могат да бъдат заменени с ленено семе, семена от чиа, ябълково пюре или брашно от нахут. Медът се заменя с нектар от агаве, кленов сироп или други подсладители на растителна основа.

Основната разлика обаче си остава философията, която стои зад разработването на продуктите, а именно те да имат висока хранителна стойност, без да вредят на здравето. Например, захарта е растителен продукт. Всеизвестен е обаче фактът, че тя е изключително вредна за здравето. Ето защо веган десертите най-често я избягват, използвайки вместо това натурални заместители, които нямат вредно въздействие като еритритола. По този начин веган продуктите играят и приобщаваща роля за много хора със специални хранителни потребности - като например страдащите от диабет или непоносимост към лактоза.

Ползи за здравето

Важна причина да изберете веган десертите са ползите им за здравето. Те идват, разбира се, от техните съставки. Както вече споменахме, този тип сладкиши не съдържат масло, сметана или яйца. Поради това имат по-ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Пълнозърнестите брашна, семената и ядките, които се използват пък са отличен източник на диетични фибри, витамини и минерали. Това означава, че с помощта на тези вкусни модерни продукти можете да доставите на тялото си необходими хранителни вещества по един изключително вкусен начин.

Етични съображения и влияние върху околната среда

Разбира се, етичните съображения също играят ключова роля в избора на много съвременни хора. Веганските десерти имат по-малък отпечатък върху околната среда. Производството на съставки на растителна основа обикновено изисква по-малко ресурси и води до по-ниски емисии на парникови газове в сравнение с производството на съставки на животинска основа. Веганските десерти също така се придържат стриктно към принципа да не се експлоатират или нараняват животни. Ето защо ако това е част от вашата житейска философия, изборът на веган сладкиш е естествена стъпка.

Важно е да отбележим, че много големи корпорации се опитват да се възползват от нарастващата популярност на веганството, като ребрандират своите традиционни продукти пълни с рафинирана захар като “веган”. Това, разбира се, е в разрез с философията на този начин на живот. Brainfoods си поставя за цел разработването на вкусни и здравословни веган десерти, които са полезни и за хората, и за планетата.

Иновациите във веган десертите

Една рядко изтъквана причина да експериментирате с веганството е разнообразието. Истината обаче е, че използването на различни съставки в този тип десерти им придава уникални вкусове и текстури. Например, кокосовото масло или авокадото добавят вкус, аромат и наситеност, а заместителите на яйцата могат да направят текстурата на десерта неустоимо богата. Веганското движение със сигурност стимулира творчеството на майсторите и ги провокира да развиват все по-новаторски техники.

И така, веганските десерти са много повече от сладкиши, които не съдържат животински продукти. Те са по-здравословни, по-екологични и често имат уникални вкусове и текстури. Те са подходящи не само за вегани или хора с диетични ограничения: те са отличен избор за всеки човек. Затова следващия път, когато ви се прииска да хапнете нещо сладичко - вземете си вкусен веган десерт.


Хранене без захар: Какво да хапваме, без да изпитваме вина?22 март 2024

В последните години все повече хора осъзнават вредите от прекомерната консумация на захар и се стремят да я ограничат от ежедневното си меню. Този процес допълнително се ускори под влияние на автори като Джон Юдкин и Джеси Инчауспе. Въпреки това, отказването от захарта може да бъде предизвикателство, особено ако дълги години сме се отдавали изцяло на любовта си към сладостите.

прочети още
ТОП 7 здравословни веган храни, които да добавим в менюто си5 март 2024

Храненето на растителна основа набира все по-голяма популярност. Хората по целия свят започват да осъзнават ползите, които една добре балансирана веган диета може да донесе. Независимо дали вече сте последовател на този начин на хранене, или просто проявявате интерес към него, включването на определени хранителни продукти в менюто ви може да ви помогне да се радвате на повече енергия, по-добро здраве и дори по-лесно поддържане на желаното тегло.

прочети още
Живот без глутен - мода или необходимост?22 февруари 2024

Глутенът е протеин, който се съдържа в редица зърнени култури като пшеницата, ръжта и ечемика, както и в много преработени храни. През последното десетилетие безглутеновите диети придобиха огромна популярност, като много хора избират да ги следват поради различни причини, вариращи от здравословни проблеми до лични предпочитания.

прочети още
10 грешки при растителната диета6 февруари 2024

В днешно време осведомеността на обществото по редица наболели въпроси нараства. Една от тези все по-нашумели напоследък теми е вредата от прекомерната консумация на месо. Разбира се, става дума не само за влиянието на тази храна върху нашето тяло, но и за вредата ѝ върху околната среда. Истината е, че планетата не може да изхрани 8 милиарда души, ако диетата им е преобладаващо месоядна.

прочети още
Храна за ума и тялото: Веган продукти, които подпомагат здравето24 януари 2024

В последните години все по-често започнахме да обръщаме внимание на начина, по който се храним. Това до голяма степен се дължи на най-новите изследвания в една от т.нар. “млади науки” - тази за храненето. Ако в продължение на повече от половин век учените от областта изследват най-вече начините, по които да избегнат масовото недохранване на населението, то 70-те години на ХХ век бележат рязка промяна в посоката на проучване в сферата.

прочети още
10 ползи от растителното хранене9 януари 2024

Популярността на храненето, базирано на растителни продукти, нараства неимоверно през последните години. Все повече хора избират да ограничат или напълно да премахнат животинските съставки от менюто си. Веганският начин на хранене, който разчита изцяло на храни от растителен произход, може да донесе множество ползи за здравето ни. Ако и вие обмисляте предприемането на подобна стъпка, сте попаднали на правилното място! Днес ще разгледаме 10 от най-важните предимства на растителната диета.

прочети още
Вкусно и здравословно: Как веган снаковете влияят на здравето ни?20 декември 2023

В днешния бърз и интензивен начин на живот, здравословното хранене често отстъпва място на бързите решения. Но какво ако ви кажем, че има начин да съчетаете вкуса с ползите за здравето? Веган снаковете представляват точно това - вкусна алтернатива, която дава ново значение на идеята за здравословно хапване.

прочети още