Живот без глутен - мода или необходимост?

22 февруари 2024
Живот без глутен - мода или необходимост?

Глутенът е протеин, който се съдържа в редица зърнени култури като пшеницата, ръжта и ечемика, както и в много преработени храни. През последното десетилетие безглутеновите диети придобиха огромна популярност, като много хора избират да ги следват поради различни причини, вариращи от здравословни проблеми до лични предпочитания.

Докато някои хора наистина се нуждаят от диета без глутен поради медицински състояния, други може да изберат този начин на хранене поради все по-разпространеното възприемане на безглутеновата диета като панацея с множество ползи за здравето. Днес ще разгледаме ползите и недостатъците на диета без глутен, затова ако обмисляте подобна стъпка - продължавайте да четете.

Непоносимост към глутен: какви са симптомите?

Както вече споменахме, съществуват няколко медицински състояния, при които глутенът е стриктно противопоказан. Те са цьолиакия, алергия и чувствителност към глутен. Цьолиакията е автоимунно заболяване, което се характеризира с остра непоносимост към този протеин. Когато хората с това състояние консумират глутен, имунната им система атакува тънките черва, което води до увреждане на вилите: малки издатини, които абсорбират хранителни вещества. Това увреждане може да причини редица симптоми, включително:

 • Хронична диария;
 • Запек;
 • Гадене и повръщане;
 • Коремна болка и подуване на корема;
 • Неразположение, умора и слабост;
 • Анемия;
 • Загуба на тегло;
 • Болки в ставите;
 • Кожни обриви;
 • Дефицит на витамин и минерали.

Чувствителността към глутен има много общи черти с цьолиакията. Разликата е, че обикновено хората с чувствителност към веществото изпитват по-леки симптоми. Признаците на това състояние могат да включват:

 • Проблеми със стомашно-чревния тракт (например подуване на корема, диария, запек и газове);
 • Главоболие;
 • Умора и мускулна слабост;
 • Кожни обриви и акне;
 • Трудности при концентрация и памет;
 • Нервност и депресия;
 • Хормонален дисбаланс, водещ до проблеми с плодовитостта и менструални нарушения;
 • Анемия.

Както вероятно вече забелязахте, симптомите на чувствителност или непоносимост към глутен наподобяват тези на други здравословни проблеми. Ето защо ако изпитвате някой от тях е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, който да диагностицира причината.

Алергията към глутен, както всяка друга хранителна алергия, може да доведе до редица симптоми: от уртикария и подуване на гърлото до хрипове или дори анафилактичен шок. Естествено, всички хора, които страдат от тези 3 състояния, трябва стриктно да избягват глутена, тъй като дори минимални следи от него могат да доведат до ужасни последствия.

Диета без глутен: какви са ползите?

Ползите на безглутеновата диета за хората с цьолиакия или алергия са безспорни. Но този хранителен режим започва да става модерен и сред онези, които не са алергични към протеина. Нарастващата ѝ популярност, несъмнено се дължи на почти чудодейните ползи, които ѝ се приписват. Нека разгледаме някои от тях.

Подобряване на храносмилането

Непоносимостта към глутен се характеризира в нарушение на функциите на червата. Безглутеновата диета е единственият начин, по който може да се избегне тази автоимунна реакция, а оттук и да се подобри храносмилането. Привържениците на този начин на хранене обаче считат, че същият ефект се постига и при хора, които нямат ясно изразена чувствителност към протеина. Това твърдение обаче все още не е изследвано достатъчно задълбочено. Ето защо не е ясно дали става дума за недиагностицирани случаи на чувствителност към глутен или плацебо ефект.

Повече енергия

Друго популярно преимущество, приписвано на диетата без глутен, са по-високите нива на енергия. Много хора, които пристъпват към специализирания хранителен режим свидетелстват, че се чувстват много по-енергични. Все още липсват изследвания, които да установят дали тази корелация се дължи на причинно-следствена връзка.

Потенциално подобряване на здравето на кожата

Някои проучвания показват връзка между диета без глутен и подобрено здраве на кожата. Дерматологични състояния като акне, екзема и псориазис понякога могат да се повлияят положително от промяна в хранителния режим. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно тази връзка, някои хора съобщават за подобрения в състоянието на кожата си, след като премахнат глутена от диетата си.

Влияние върху психичното здраве

Мнозина специалисти от сферата на психичното здраве са развълнувани от все по-големия брой доказателства, че начинът на хранене би могъл да изиграе ключова роля в овладяването на определени психични състояния. Предварителни проучвания сочат например, че диета без глутен може да предложи ползи за хора с аутизъм. Наблюденията на родители също потвърждават, че при някои деца с аутизъм, които са били на диета без глутен и казеин, се забелязва подобрение в социалните взаимодействия, езиковите умения и цялостното поведение. Други изследвания свързват безглутеновата диета с облекчаване на симптомите на шизофрения и биполярно разстройство. Важно е да се отбележи, че към момента тези теории не са достатъчно добре проучени и не са окончателно научно доказани или отхвърлени.

Недостатъци на диета без глутен

Един потенциален недостатък на диета без глутен е рискът от недохранване. Глутенсъдържащите зърнени храни като пшеница, ръж и ечемик са основни източници на фибри, витамини и минерали, включително желязо, калций, фолати и витамини от група В. Без тези храни е важно да се гарантира, че получавате всички необходими хранителни вещества от други източници.

В допълнение някои преработени храни без глутен биха могли да съдържат повече захар, мазнини и сол, за да се подобри вкусът им. Това може да доведе до наддаване на тегло и повишен риск от хронични заболявания като диабет тип 2.

Докато диета без глутен може да помогне на някои хора да отслабнат поради подобрено храносмилане или намалено възпаление, тя може да доведе до наддаване на тегло при други. Както бе споменато по-рано, някои преработени безглутенови храни са с високо съдържание на калории, захар, мазнини и сол, което може да допринесе за увеличаване на теглото, ако не се консумират като част от балансирана диета.

Недостатъкът, за който по-рядко се говори е рискът от социална изолация. Макар осъзнаването, че всички хора имат различни диетични нужди, да става все по-голямо, спазването на стриктна безглутенова диета все пак е значително по-трудно извън дома. Ето защо често хората, следващи такава диета, могат несъзнателно да започнат да избягват храненето навън. По този начин рискът от ограничаване на социалните контакти също се повишава. За щастие все повече съвременни брандове като Brain Foods работят усърдно, за да направят живота без глутен много по-лесен.

Мода ли е избягването на глутена?

Популярността на диети без глутен може да се дължи на различни фактори: от нарастващото осъзнаване на диетичните нужди на хората с непоносимост към глутен или цьолиакия, до влиянието на известни личности и знаменитости, които рекламират такива диети. Друг важен фактор е нарастващото разпространение на цьолиакията и чувствителността към глутен. В последните няколко десетилетия случаите се увеличават с около 7.5 % на година. Част от тази статистика несъмнено се дължи на по-голямата информираност за проблема.

Въпреки че диета без глутен може да бъде полезна за някои хора, критиците твърдят, че прекомерното ѝ популяризиране като модна тенденция може да доведе до ненужни ограничения и потенциални рискове за здравето. Например, някои хора могат да премахнат глутена от диетата си, вярвайки, че той причинява симптоми, които всъщност се дължат на други фактори. А това би могло да забави правилното диагностициране на определени заболявания. Освен това, фокусирането върху избягването на глутена с цел отслабване може да отвлече вниманието от други важни аспекти на здравословното хранене, като балансирана диета, контрол на порциите и редовна физическа активност.

В заключение, избягването на глутена за някои хора действително е просто модна тенденция, от която могат да се откажат когато пожелаят. Въпреки това нейната популярност има безспорен благотворен ефект за обществото ни. Нормализирането на хранителните непоносимости и алергии означава, че огромен брой хора по целия свят могат все по-често да намерят подходящи за тях ястия в кварталния ресторант или пък безглутенови лакомства в лавката зад ъгъла. А това несъмнено повишава качеството им на живот.

Както при всяка диета, индивидуалните реакции към диета без глутен могат да варират значително. Това, което работи добре за един човек, може да не работи за друг. Ако смятате, че може да имате непоносимост към глутен или цьолиакия, от решаващо значение е да се консултирате със здравен специалист за правилна диагноза и лечение.


Хранене без захар: Какво да хапваме, без да изпитваме вина?22 март 2024

В последните години все повече хора осъзнават вредите от прекомерната консумация на захар и се стремят да я ограничат от ежедневното си меню. Този процес допълнително се ускори под влияние на автори като Джон Юдкин и Джеси Инчауспе. Въпреки това, отказването от захарта може да бъде предизвикателство, особено ако дълги години сме се отдавали изцяло на любовта си към сладостите.

прочети още
ТОП 7 здравословни веган храни, които да добавим в менюто си5 март 2024

Храненето на растителна основа набира все по-голяма популярност. Хората по целия свят започват да осъзнават ползите, които една добре балансирана веган диета може да донесе. Независимо дали вече сте последовател на този начин на хранене, или просто проявявате интерес към него, включването на определени хранителни продукти в менюто ви може да ви помогне да се радвате на повече енергия, по-добро здраве и дори по-лесно поддържане на желаното тегло.

прочети още
10 грешки при растителната диета6 февруари 2024

В днешно време осведомеността на обществото по редица наболели въпроси нараства. Една от тези все по-нашумели напоследък теми е вредата от прекомерната консумация на месо. Разбира се, става дума не само за влиянието на тази храна върху нашето тяло, но и за вредата ѝ върху околната среда. Истината е, че планетата не може да изхрани 8 милиарда души, ако диетата им е преобладаващо месоядна.

прочети още
Храна за ума и тялото: Веган продукти, които подпомагат здравето24 януари 2024

В последните години все по-често започнахме да обръщаме внимание на начина, по който се храним. Това до голяма степен се дължи на най-новите изследвания в една от т.нар. “млади науки” - тази за храненето. Ако в продължение на повече от половин век учените от областта изследват най-вече начините, по които да избегнат масовото недохранване на населението, то 70-те години на ХХ век бележат рязка промяна в посоката на проучване в сферата.

прочети още
10 ползи от растителното хранене9 януари 2024

Популярността на храненето, базирано на растителни продукти, нараства неимоверно през последните години. Все повече хора избират да ограничат или напълно да премахнат животинските съставки от менюто си. Веганският начин на хранене, който разчита изцяло на храни от растителен произход, може да донесе множество ползи за здравето ни. Ако и вие обмисляте предприемането на подобна стъпка, сте попаднали на правилното място! Днес ще разгледаме 10 от най-важните предимства на растителната диета.

прочети още
Защо да изберем веган десерт?29 декември 2023

Преди по-малко от десетилетие на хората, които се идентифицираха като вегетарианци или вегани, се гледаше с почуда. С нарастващото осъзнаване на проблемите, пред които е изправена планетата ни, храненето с растителни продукти придобива все по-голяма популярност. Днес лесно можете да намерите алтернативи на животинските хранителни продукти: от ядкови млека за сутрешното ви капучино до заместители на месото, които са не просто хранителни, но и изключително вкусни.

прочети още
Вкусно и здравословно: Как веган снаковете влияят на здравето ни?20 декември 2023

В днешния бърз и интензивен начин на живот, здравословното хранене често отстъпва място на бързите решения. Но какво ако ви кажем, че има начин да съчетаете вкуса с ползите за здравето? Веган снаковете представляват точно това - вкусна алтернатива, която дава ново значение на идеята за здравословно хапване.

прочети още